Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Pomiń baner

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

II ROK

Mikrobiologia ogólna i żywności

Rok akademicki 2023/2024

Koordynator przedmiotu:

dr Anna Tomusiak-Plebanek

telefon: 12 633-0877 w. 203, e-mail: a.tomusiak@uj.edu.pl

dyżury: wtorki godz. 9:00 – 10:00, czwartki godz. 10:00 – 11:00

Forma zajęć:

  • wykłady zdalnie, synchronicznie (platforma Microsoft Teams)
  • seminaria i ćwiczenia stacjonarnie (sale Katedry Mikrobiologii UJCM, ul. Czysta 18)

Termin zajęć: semestr zimowy

OBOWIĄZUJĄCY STRÓJ

Na zajęciach obowiązuje strój zgodny z "dress code" dla studentów Wydziału Lekarskiego UJ CM.

Na zajęcia ćwiczeniowe studenci przynoszą własne fartuchy ochronne.

MIEJSCE PRZEBIERANIA SIĘ STUDENTÓW

Ze względu na brak szatni ogólnej w budynku, studenci są zobowiązani do pozostawienia wierzchniej odzieży oraz rzeczy osobistych w zamykanych szafkach  indywidualnych mieszczących się na II piętrze, w korytarzu przy sali ćwiczeń.

Szafki ubraniowe są zamykane na zamki kłódkowe. Każdy student jest zobowiązany do zaopatrzenia się w osobistą kłódkę o średnicy pałąka 6 mm lub 7 mm.

 

Tematy zajęć

Wykłady

  1. Mechanizm chorobotwórczego oddziaływania wirusów zapalenia wątroby. Epidemiologia, objawy chorobowe i profilaktyka.
  2. Zakażenia grzybicze u ludzi – epidemiologia i profilaktyka.
  3. Zmiany mikrobioty przewodu pokarmowego, a choroby cywilizacyjne.
  4. Znaczenie mikrobiologii w pracy dietetyka klinicznego.
  5. Żywność przetwarzana przez drobnoustroje i jej znaczenie w medycynie.

Seminaria

  1. Metody wykrywania zakażeń wirusowych przenoszonych drogą pokarmową – omówienie wybranych przypadków klinicznych.
  2. Mechanizmy chorobotwórczego działania grzybów na organizm ludzki.
  3. Suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia wykorzystujące drobnoustroje i ich metabolity.
  4. Bakteryjne zakażenia przewodu pokarmowego.
  5. Pokarm jako źródło zakażeń bakteryjnych – bakterie z rodzaju Listeria jako nowe zagrożenie żywności przetwarzanej.

Ćwiczenia

  1. Interpretacja wyników badań wirusologicznych na przykładzie omawianych na seminarium przypadkach klinicznych.
  2. Diagnostyka wybranych zakażeń grzybiczych – interpretacja wyników badań.
  3. Żywność wykorzystująca bakteryjne procesy fermentacji.
  4. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności. Zasady badania czystości mikrobiologicznej próbek żywności i wody. Normy jakościowe i ilościowe. Procesy sterylizacji i dezynfekcji oraz metody kontrolowania tych procesów.
  5. Fenotypowe i genotypowe metody stosowane w diagnostyce bakteryjnych zakażeń przenoszonych drogą pokarmową na przykładzie Listeria monocytogenes.

Widok zawartości stron Widok zawartości stron